wtorek, 4 sierpnia 2015

Cieciorka z warzywami po marokańsku + kasza jaglana

Cieciorka z warzywami po marokańsku + kasza jaglana

Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                      - 1 łyżeczka przyprawy marokańskiej (przepis)
- 80g cieciorki                                  - ¼ łyżeczki kurkumy
- 80g brokuła                                   - ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 mała marchewka                       - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ¼ bakłażana                                 - sól himalajska
- ½ małej cukinii
- kawałek zielonej papryki
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku                           
- kawałek zielonej papryczki chili
- 1 łyżeczka rodzynek
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny


Wykonanie:

- Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, prażyć, aż poczujemy zapach kaszy
- Dodać wodę w proporcji 1:2, wsypać kurkumę i sól; gotować pod przykryciem przez 15 minut
- Czosnek i chili drobno posiekać, brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę w krótkie paski, marchewkę posiekać w plasterki, z bakłażana i cukinii wyciąć gniazda nasienne, a warzywa pokroić w słupki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek i chili
- Po 30 sekundach dodać pomidory i wodę, zagotować
- Dodać wszystkie świeże warzywa, przyprawę marokańską, cynamon, cukier i sól; dusić pod przykryciem przez 8 minut
- Na patelnię dodać rodzynki i cieciorkę, dusić przez kolejne 2 minuty
- Gotową kaszę skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Warzywa wyłożyć na kaszę, posypać je posiekaną natką i skropić sokiem z cytryny. Gotowe
J

1 komentarz:

  1. Świetny przepis na pewno warty wypróbowania, co zamierzam zrobić w najbliższej przyszłości. Niestety potrzebuję nowego blendera i chciałam się was zapytać czy możecie mi podpowiedzieć, który z tych https://duka.com/pl/agd/blendery będzie najlepszym wyborem?

    OdpowiedzUsuń