Ulubiony
obiad? Taki który robi się szybko, zawiera w sobie makaron, tofu i
warzywa. Wszystko to można połączyć w aromatyczne danie,
podsmażając całość w woku lub głębokiej patelni. Takie
szybko podsmażane danie Chińczycy nazwali chǎo (stir
fry). Wszystkie składniki podsmaża się w rozgrzanym woku
na małej ilości oleju, dzięki temu warzywa zachowują swój kolor
i smak.
Zapraszam
wszystkich bezglutenowców do aktywnego śledzenia bloga. Przez
najbliższe dwa/trzy miesiące na blogu będą pojawiać się tylko i
wyłącznie przepisy na bezglutenowe dania. Mam nadzieje, że
wytrwam! (moja miłość do glutenu jest zbyt wielka...) Trzymajcie
więc kciuki ;)
Jeśli
macie jakieś rady co do bezglutenowego życia na weganie śmiało
zostawiajcie je w komentarzach (również na instagramie) lub wysyłajcie je na mejla
(wegetalerze@gmail.com) lub w wiadomości na facebooku :) Wszystkie pomysły/
przepisy na bezglutenowe dania również mile widziane!
Stir fry z makaronem z tapioki, tofu, warzywami i sekretnym składnikiem
składniki:
1 duża marchew
1 średnia papryka
1 średnia cebula
pęczek szczypioru
12-15 liczi w syropie*
kilka szczypt czosnku w płatkach
1,5 łyżeczki imbiru mielonego
szczypta słodkiej papryki
szczypta chili
1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
sól
pieprz
8 łyżek syropu z liczi*
2 łyżki sosu sojowy tamari
olej do smażenia
200 g tofu
4 łyżki sosu sojowego tamari
3 łyżki syropu z liczi
pół łyżeczki imbiru mielonego
ok. 110 g makaronu z tapioki (u mnie makaron z tapioki z zieloną herbatą. możecie użyć innego makaronu bezglutenowego np. ryżowego)
przygotowanie:
1.
Przygotowujemy wszystkie składniki i przyprawy. Cebulę
obieramy i siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy w
cienkie słupki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i również
kroimy w słupki. Szczypior niedbale siekamy. Liczi i tofu odsączamy
i kroimy na małe kawałki. Do tofu dodajemy sos sojowy, syrop z
liczi i pół łyżeczki imbiru. Wszystko razem mieszamy. Makaron
wkładamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy trochę soli,
przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilkanaście minut.
2.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulkę
i płatki czosnku. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pozostałe
składniki (paprykę, marchew i liczi). Przykrywamy patelnie i
podsmażamy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy
warzywa zmiękną, dodajemy tofu, posiekany szczypior i makaron, a
następnie syrop z liczi, sos sojowy i przyprawy. Wszystko podsmażamy
razem ok. 2-3 minut.
3.
Pod koniec smażenia ewentualnie doprawiamy. Podajemy z posiekanym
szczypiorem, czarnym i białym sezamem.
*zazwyczaj
do kupienia w puszce. w tym przepisie z puszki wykorzystujemy liczi i
syrop, w którym pływa ;)
*marchewkę
przed smażeniem możecie podgotować, dzięki temu będziecie mieć
pewność, że na pewno będzie miękka.
Ekstra!!!
OdpowiedzUsuń