Site Overlay

Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem

Jeszcze jeden przepis na pizzę – taką włoską, nieprzeładowaną składnikami (nie znajdziecie tu sosu czosnkowego ani kebaba). Pizza z tuńczykiem – jedna z podstawowych we Włoszech. Oczywiście na cienkim kruchym cieście. Pizza w tej wersji jest świetnym zamiennikiem dla pizzy mięsnej.

pizza z tuńczykiem

 

Składniki:

– ciasto na pizzę, według tego przepisu
– sos pomidorowy według tego przepisu
– 2 puszki tuńczyka w zalewie (nie oleju!)
– papryczka chili
– ser mozzarella – ok. 150 g
– ok. 8-10 zielonych oliwek
– świeża bazylia
– opcjonalnie kilka filecików anchovis (ja nie mogę się bez obejść)

Wykonanie:

Ciasto i sos pomidorowy wykonać według podanych przepisów. Na gotowym cieście posmarowanym sosem ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry. Następnie ułożyć tuńczyka (ale nie rozsmarowywać go po całej pizzy!) i anchovis; posypać drobno posiekanym chili i pokrojonymi oliwkami. 

Pizzę z tuńczykiem piec w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez około 10-12 minut (ser musi się rozpuścić, a brzegi zarumienić). Posypać świeżą bazylią bezpośrednio przed podaniem.

Pizza z tuńczykiem, jak widać jest naprawdę na cienkim cieście, ale nie wygina się i dodatki z niego nie spływają. Nie jest przeładowana składnikami – pamiętajcie, że prawdziwa włoska pizza ma od 3 do 5 składników. No i nie zapomnijcie o włoskim winie! 🙂

pizza z tuńczykiem

pizza z tuńczykiem

pizza z tuńczykiem