5 sierpnia 2015

Naleśniki z ciecierzycą i tymiankiem

Przy okazji przepisu na domową mąkę z ciecierzycy wspomniałam o planowanym przepisie z jej wykorzystaniem. Doczekał się on światła dziennego.
Muszę przyznać, że mnie te naleśniki uzależniły i bardzo mi smakują. Ja swoje zrobiłam w wersji z kukurydzą jednak można dodać inne warzywa lub je pominąć. Naleśniki są bezglutenowe, próbowałam zrobić ten przepis z mąką jaglaną jednak naleśniki wyszły suche i kruszyły się. Kolejna próba i ostateczna wersja z mąką owsianą to strzał w 10. Naleśniki są lekko wilgotne, w smaku mi przypominają popularne w moim dzieciństwie Flipsy.
Nie ma lepszego określenia : niebo w gębie :) Spróbujcie koniecznie!!
 

 Potrzebne składniki to :

100 g. mąki owsianej
50 g. mąki z ciecierzycy
szczypta soli
60 ml oleju
300 ml mleka
łyżeczka świeżego tymianku ( można użyć też suszonego )
4 łyżki kukurydzy ( opcjonalnie)

Składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować - odstawić ciasto na min. 30 minut.
Ciasto początkowo jest rzadkie jednak gęstnieje.

Patelnie do naleśników nagrzać i nakładać nieduże porcje. Smażyć około 2 minuty z każdej strony.

Jeśli dodacie warzyw do ciasta najlepiej nakładać nieduże porcje. Ciasto pod wpływem warzyw się
może rozpadać.

SMACZNEGO !! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz