wtorek, 4 sierpnia 2015

Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem

Moje ulubione greckie danie
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem

SKŁADNIKI:
2 szt. bakłażana 
kilka ziemniaków
1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina)
kilka pomidorów lub pomidory z puszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy)
sól, chili, czarny pieprz
oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
2-3 łyżki masła
2-3  płaskie łyżki mąki
300 ml mleka
sól, gałka muszkatołowa, tarty parmezan

 Bakłażana pokroić na półcentymetrowe i oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki.  Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 10 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut
Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. 

Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.

 Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie lub blaszkę posmarować oliwą. Bakłażany podzielić na 2 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć ziemniaki następnie znów mięso i kolejno drugą warstwę bakłażana, całość polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. 

Zapiekankę najlepiej podawać delikatnie ostygniętą- lepiej się trzyma :D

Smacznego !!!
Danie inspirowane podróżą

3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, uwielbiam mussakę. Proste a takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda :D Dziękuję za udział w akcji "Danie inspirowane podróżą" :) Dodaj,proszę, zdjęcie z Grecji, abym mogła dodać Twój wpis do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie tej zapiekanki jeszcze nie jadłam więc pewnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń