sobota, 16 stycznia 2010

Sałatka z kurczakiem wędzonym i fasolką


sałatka  z kurczakiem wędzonym





Bardzo lubię wędzonego kurczaka, kiedyś jadłam go z chlebem, sałatą i majonezem, od czasu MM robię z nim sałatki.
Ta sałatka powstała po przeczytaniu przepisu Passionfruit, który stał się inspiracją do tego kolacyjnego dania.



Składniki na 2 porcje:
* kurczak wędzony - u mnie 1 cała noga i kawałek drugiej
* pomidor
* kilka paseczków konserwowej papryki
* puszka czerwonej fasolki
* ogórek w zalewie musztardowej produkcji własnej, pokrojony na paseczki

Sos:
* 1-2 łyżki oleju z pestek winogron
* 1-2 łyżki majonezu
* ząbek czosnku
* sól, pieprz


 
Kurczaka pokroiłam na kawałki (powinien być bez skóry, ale to dla mnie zbyt duże wyrzeczenie;), pomidora na cząstki, fasolkę odsączyłam na sitku.
Przygotowałam sos: majonez zmieszałam z olejem, dodałam wyciśnięty czosnek, lekko doprawiłam.
Składniki sałatki ułożyłam na talerzach, polałam sosem. Mąż nie mógł się doczekać konsumpcji, bo jeszcze sporą chwilę spędziłam nad sałatką z aparatem;)
W każdym razie pychota!!!
Na zdjęciach jest sałatka z niewielką ilością fasolki, jak zaczęliśmy jeść dołożyliśmy resztę czyli w sumie całą puszkę, bo fasolka jest w tym daniu wyśmienitym pomysłem:)





Komentarze
2010/01/17 22:23:02
Hmm, a wiesz, że nigdy nie próbowałam wędzonego kurczaka? Muszę się chyba przekonać, zawsze to jakaś alternatywa do nieśmiertelnych kurzych cyców smażonych, pieczonych i duszonych ;)
2010/01/17 23:35:50
Wygląda zachęcająco. Choć na moim stole wyląduje pewnie wersja bezmajonezowa, przeczuwam, że wyjdzie wspaniale :)
2010/01/18 08:30:14
@cynamonwkuchni: kurczaka koniecznie spróbuj, bo jest duża szansa, że Ci posmakuje:)
@mathildaa: miło Cię powitać:) Sos może być całkiem inny, pokombinuj:)
2010/01/18 08:52:19
Sowo, Twoja sałatka jest śliczna. Dodatek ogórka to bardzo dobry pomysł. Cieszę się, że Ci smakuje :)


2 komentarze:

  1. fasola czerwona z puszki ma IG 40 , a wiec nie laczymy jej z tluszczem. Lepiej wiec ( chociaz nie szybciej !) ugotowac samemu ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie szybciej, ale zdrowiej i smaczniej:) I tak teraz robię:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!