poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Mrożona kawa a'la Frappe przepis od greka


Przepisów na frappe jest cała gama, ja dziś przedstawiam wam taki prosto od greka ;)

Przepis ten kiedyś podał mi pewien grek, którego imienia nawet nie poznałam.
Pracowałam wówczas w jednym z warszawskich hoteli.
Do baru przyszedł gość i zamówił sobie kawę taką jaką lubi ( podał mi całą instrukcję ).
Smakowała wyśmienicie :) 

Przepis na jedną kawę:
1 podwójne espresso lub kawa zrobiona z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( 3/4 kubka)
1/2 szklanki lodu
1/2 szklanki mleka lub mleka skondensowanego
cukier w ilości takiej jaką lubisz
opcjonalnie można dodać jedną gałkę lodów waniliowych, śmietankowych lub innych ulubionych

Do blendera wrzucić lód, dodać mleko i cukier.
Zmiksować na lodową pianę.
Do dużej szklanki wrzucić kilka kostek lodu, tak do ok połowy.
Zalać kawą, na wierz wlać pianę z blendera.
Powinny utworzyć się warstwy, czego nie widać na zdjęciu ( niestety zabrakło mi kostek lodu ).
W najbliższym czasie postaram się dodać zdjęcie z warstwami :)
Doskonałe kawowe orzeźwienie :) 

4 komentarze:

  1. kawa napewno pyszna ale 2 lyzeczki to nie jest 3/4 kubka, mysle,ze jest jakas pomylka ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ... a to zmienia postac rzeczy !,dzieki

    OdpowiedzUsuń

Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane :)