środa, 29 lipca 2015

Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin

Chiński sojowo-śliwkowy sos hoisin, słodko-pikantny i bardzo aromatyczny, stanowi świetne tło dla smażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla wielbicieli kuchni chińskiej, ale i dla wielbicieli fasolki.

Składniki na danie dla 2 osób:

  • 400 g schabu
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 100 g chińskiego błyskawicznego makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym makaronem)
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml sosu hoisin
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego (w ostateczności można zastąpić mieszanką wódki i słodkiego wina)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • sól, biały pieprz
  • olej do smażenia
Schab umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, wino ryżowe, biały pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i marynować w lodówce co najmniej 20 minut.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej al dente).

Czosnek drobno posiekać, szalotki pokroić w niewielkie ukośne kawałki.
W woku rozgrzać olej i na średnim ogniu przez minutę podsmażać na nim czosnek i szalotkę z chili. Dodać zamarynowany schab, zwiększyć ogień i usmażyć go na złoty kolor.

Umytą i przekrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową dodać do usmażonego mięsa i chwilę razem smażyć. Dolać 1 szklankę gorącej wody, 1 łyżkę sosu sojowego i sos hoisin. Całość dusić pod przykryciem aż fasolka zmięknie, a sos zgęstnieje (5-10 minut). Ewentualnie dosolić. Do warzyw i mięsa dodać makaron i całość wymieszać w woku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.