poniedziałek, 20 lutego 2012

Zupa brokułowa ze skrzydłem







Zupę brokułową robię zwykle w formie kremu na bazie warzywnego wywaru.

Tym razem ugotowałam ją na skrzydle indyczym i nie miksowałam. I wyszła zachwycająca:)
Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian.



Składniki:

* 1/2 brokuła
* 2 ziemniaki
* skrzydło indycze
* kawałek marchewki, pietruszki, selera i pora
* przyprawy: sól, bazylia, lubczyk, kurkuma, tymianek, estragon, ząbek czosnku
* śmietana kwaśna



Gotowałam tak:
1. na wrzątek szczypta kurkumy (g)
2. kawałek pietruszki (sł)
3. skrzydło indycze (o)
4. sól (sn)
Gotowałam ok. 1/2 godziny
5. kilka kropli cytryny (k)
6. lubczyk i trochę wrzątku do uzupełnienia (g)
7. marchew, ziemniaki pokrojone w kostkę (sł)
8. por, seler, szczypta bazylii, ząbek czosnku przekrojony wzdłuż(o)
Gotowałam ok. 20 min.
9. łyżeczka vegety natur (sn)
10. trochę zimnej wody lub cytryny dla zachowania przemiany (k)
11. szczypta estragonu (g)
12. różyczki brokuła (sł)
Gotowałam chwilę do miękkości brokuła.


Oddzieliłam mięso od kości (na skrzydle jest całkiem sporo mięsa), wrzuciłam z powrotem do zupy, przelałam na talerz, dołożyłam łyżkę śmietany i zjadłam z dokładką.




"Dla wielu chrześcijan życie wiary ogranicza się do obrzędów niedzieli, bez żadnego związku z poniedziałkiem"
 M.L. King



 
Komentarze
2012/02/20 10:43:09
też zazwyczaj przygotowuję krem. myślę, że taka odmiana z mięsną wkładką może być bardzo smakowita :)
2012/02/20 16:25:27
Kocie-smaki, z wkładką i właśnie nie zmiksowana:)
Pozdrawiam i polecam!
2012/02/20 19:01:45
Ale apetycznie wygląda ta Twoja zupa, od razu mi się jeść zachciało :-)
2012/02/21 08:08:13
Agattekh, dziękuję i smacznego życzę:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!