Placuszki ryżowe z cukinią

Bardzo proste, smażone placuszki, których głównym składnikiem jest ryż i cukinia. Szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zostało nam trochę ryżu np z obiadu.  Przypominały mi nieco placki ziemniaczane, więc podałam je ze śmietaną. Dzieciom bardzo smakowały, więc jest to dobry sposób aby przemycić im trochę warzyw :)

to

SKŁADNIKI:
  • 500g cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 200g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu)
  • 2 jajka
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • śmietana lub jogurt naturalny

Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z solą i odstawić na 20min.

Do ugotowanego ryżu wbić jajka, dodać odciśniętą z soku cukinię, mąkę i przyprawić pieprzem czarnym świeżo mielonym. Wszystko dokładnie połączyć. Smażyć z dwóch stron na oleju, nakładając porcję łyżką. Odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Smacznego :)

to1

2 uwagi do wpisu “Placuszki ryżowe z cukinią

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.