Bardzo proste, smażone placuszki, których głównym składnikiem jest ryż i cukinia. Szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zostało nam trochę ryżu np z obiadu. Przypominały mi nieco placki ziemniaczane, więc podałam je ze śmietaną. Dzieciom bardzo smakowały, więc jest to dobry sposób aby przemycić im trochę warzyw :)
SKŁADNIKI:
- 500g cukinii
- 1 łyżeczka soli
- 200g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu)
- 2 jajka
- pieprz czarny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej rzepakowy do smażenia
- śmietana lub jogurt naturalny
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z solą i odstawić na 20min.
Do ugotowanego ryżu wbić jajka, dodać odciśniętą z soku cukinię, mąkę i przyprawić pieprzem czarnym świeżo mielonym. Wszystko dokładnie połączyć. Smażyć z dwóch stron na oleju, nakładając porcję łyżką. Odsączyć nadmiar oleju na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Smacznego :)
Placuszki lekkie, pyszne i bardzo szybko znikają. Nie nadążałam ze smażeniem, mój syn tak szybko je pałaszował :)
PolubieniePolubienie
Cieszę się bardzo, że synowi smakowały :)
PolubieniePolubienie