Sezon na jagody w pełni, więc nie może zabraknąć tradycyjnych jagodzianek. Jeżeli komuś znudził się zwyczajny kształt tych przepysznych drożdżówek, proponuję je upiec w formie na babeczki.
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 25g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 5 żółtek
- 1/3szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100g masła
- szczypta soli
- 1 małe jajko
NADZIENIE:
- 1 1/2 szklanki jagód
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka kruszonki
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Rozetrzeć i pozostawić na 10 min, aż drożdże ruszą. Wsypać cukry, mąkę, sól, dodać żółtka i resztę ciepłego mleka. Połączyć wszystkie składniki, a następnie wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Ciasto będzie kleiste. Odstawić przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość po ok 1-1,5 godz. zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Podzielić ciasto na 24 części.
Umyte jagody wymieszać z cukrem i budyniem. Każdą część ciasta rozwałkować i nakładać porcję jagód. Zlepić i łączeniem do dołu wkładać do foremki na muffinki. Foremkę należy wysmarować masłem i oprószyć dokładnie mąką. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180*C przez 20 min. Smacznego :)
Mam zamiar upiec podobne:)
PolubieniePolubienie
Super jagodzianki w formie babeczek :) Pychotka :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba