Jagodzianki babeczki

Sezon na jagody w pełni, więc nie może zabraknąć tradycyjnych jagodzianek. Jeżeli komuś znudził się zwyczajny kształt tych przepysznych drożdżówek, proponuję je upiec w formie na babeczki.

to1

CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 25g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 1/3szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
NADZIENIE:
  • 1 1/2 szklanki jagód
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka kruszonki

Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Rozetrzeć i pozostawić na 10 min, aż drożdże ruszą. Wsypać cukry, mąkę, sól, dodać żółtka i resztę ciepłego mleka. Połączyć wszystkie składniki, a następnie wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Ciasto będzie kleiste. Odstawić przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość po ok 1-1,5 godz. zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Podzielić ciasto na 24 części.

Umyte jagody wymieszać z cukrem i budyniem. Każdą część ciasta rozwałkować i nakładać porcję jagód. Zlepić i łączeniem do dołu wkładać do foremki na muffinki. Foremkę należy wysmarować masłem i oprószyć dokładnie mąką. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180*C przez 20 min. Smacznego :)

to

to2

2 uwagi do wpisu “Jagodzianki babeczki

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.