Paszteciki z kapustą i grzybami

                   Paszteciki z kapustą  i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie.

Składniki na ciasto:

- 0,5 kg mąki
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 1/4 kostki margaryny lub masła

Składniki na farsz:

- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 30 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- olej, łyżka masła
- sól, pieprz


Przygotowanie farszu:
  1. Kapustę obgotowujemy w wodzie i wystudzamy. Grzyby najlepiej dzień wcześniej namoczyć i gotujemy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Solimy i dodajemy masło.
  3. Kapustę drobno siekamy, dodajemy pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta:
  1. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników.
  2. Wyrobić jednolitą masę.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu ciasta uformować pasy o szerokości około 10 cm i grubości 4 mm
  5. Nakładamy przygotowany farsz, zawijamy i przycinamy tworząc paszteciki.
  6. Pieczemy około 20 – 25 min w temperaturze 190 st.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz