sobota, 25 lipca 2015

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej





1 woreczek kaszy jęczmiennej
kawałek kiełbasy (wędliny, mięska, pieczarek – wg własnego wyboru)
2 średnie cebulki
miseczka jarzynek świeżych (marchew, groszek, kalafior, brokuły, wg. uznania)
1 średni pomidorek
łyżeczka mąki
masło
oliwa
2/3 szklanki rosołu
2/3 szklanki mleka

Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie. W misce wymieszać kaszę jęczmienną z usmażoną wędlinką (mięsem lub pieczarkami). Oddzielnie podgotować jarzynki w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wymieszać z kaszą i wędliną. Wyłożyć całość na wysmarowaną oliwą formę żaroodporną (lub blaszkę). Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić go na plasterki i poukładać na kaszy. Cebulkę podsmażyć w garnku do miękkości na maśle, posypać lekko łyżeczką mąki i zarobić na masę, wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem).


Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem była kolej na kasze.
Jest PRZEPYSZNA, wrzucić można co tam się ma w lodówce.... najważniejszy jest ten sosik do zalania ponieważ po upieczeniu ma on smak.... serowy....

1 komentarz: