22 lip 2015

Mus ananasowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną - przepis


Upał! Nie wiem jak Wy ale ja w taką pogodę chętnie sięgam po zimne desery. Najlepsze są te z sezonowych owoców, niekoniecznie naszych krajowych. Oto przepis na jeden z takich deserów - mus ananasowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną. Prosty i orzeźwiający!


Mus ananasowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną - przepis

Składniki:
  • 1/2 dojrzałego soczystego ananasa
  • 3-4 brzoskwinie
  • 1 jabłko
  • śmietana 30%
  • cukier puder

Przygotowanie:
Śmietankę, miskę i mieszadła miksera chłodzimy w lodówce ok 30 min.





Wykonanie:
Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy pestki i twardy środek ananasa.
Kroimy na cząstki i wrzucamy do blendera. Miksujemy przez chwilę aż do uzyskania gładkiego musu bez grudek.
Wyjmujemy schłodzoną śmietankę oraz miskę i mieszadła i ubijamy śmietanę ok 5 min. W połowie ubijania dodajemy cukier puder (1 łyżka na ok 200 ml).
Gotowe! Mus ananasowo-brzoskwiniowy najlepiej prezentuje się w szklanych przeźroczystych szklankach lub kieliszkach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz