21 lipca 2015

Chleb tostowy na zakwasie


"Dlaczego upiekłaś chleb na drożdżach ?
To nie jest chleb na drożdżach tylko na zakwasie!"

Jest delikatny jak drożdżowy, ma neutralny zapach, utrzymuje świeżość do 3 dni.
Kombinowania z nim nie było dużo. Jest prosty w wykonaniu.

Oto potrzebne składniki :

450 g przesianej mąki pszennej
250 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego
180 ml. pełnotłustego mleka

Całość połączyć i odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać łyżeczkę miodu, łyżeczkę drobnej soli i 1,5 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( gęstego i dokarmionego przynajmniej 12h wcześniej).
Całość wyrabiam ręcznie około 10 minut - ciasto jest luźne dlatego wyrabiam je w misce. Jak już zaczyna odstawać od brzegów miski odstawiam pod przykryciem na 1h.

Po tym czasie przekładam ciasto do natłuszczonej keksówki i odstawiłam do wyrastania na kilka godzin w cieple.

Piekłam w piekarniku nastawionym na 230 stopni. Czas pieczenia około 40-50 minut





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz