21 lipca 2015
Chleb tostowy na zakwasie
"Dlaczego upiekłaś chleb na drożdżach ?
To nie jest chleb na drożdżach tylko na zakwasie!"
Jest delikatny jak drożdżowy, ma neutralny zapach, utrzymuje świeżość do 3 dni.
Kombinowania z nim nie było dużo. Jest prosty w wykonaniu.
Oto potrzebne składniki :
450 g przesianej mąki pszennej
250 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego
180 ml. pełnotłustego mleka
Całość połączyć i odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać łyżeczkę miodu, łyżeczkę drobnej soli i 1,5 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( gęstego i dokarmionego przynajmniej 12h wcześniej).
Całość wyrabiam ręcznie około 10 minut - ciasto jest luźne dlatego wyrabiam je w misce. Jak już zaczyna odstawać od brzegów miski odstawiam pod przykryciem na 1h.
Po tym czasie przekładam ciasto do natłuszczonej keksówki i odstawiłam do wyrastania na kilka godzin w cieple.
Piekłam w piekarniku nastawionym na 230 stopni. Czas pieczenia około 40-50 minut
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz