środa, 27 maja 2015

Skrzydełka w panierce

Skrzydełka w panierce

Propozycja na szybki obiad dla tych, którzy uwielbiają kurczaka z KFC. Soczyste, z chrupiącą panierką skrzydełka w wersji pikantnej. Samo przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 30 min. Smacznie i szybko.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • łyżeczka soli
  • szczypta słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne - oczywiście ilość uzależniona od Waszych upodobań
ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • 2 szczypty słodkiej papryki
panierka:
  • 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyć, osuszyć. Odciąć lotki, a pozostałą część skrzydełek przeciąć na 2 części. Skrzydełka posypać przyprawami: solą, papryką i pieprzem, wymieszać wszystko najlepiej za pomocą dłoni.

Do miski wbić jajko, wlać mleko, dodać mąkę, sól, pieprz i paprykę i zmiksować wszystko za pomocą blendera, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto naleśnikowe musi być bardzo gęste. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy mąkę i mieszamy ponownie. Przelewamy ciasto do miski ze skrzydełkami. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym. 
Do przesianej mąki wkładam po kilka kawałków skrzydełek, potrząsam pojemnikiem z mąką tak, aby mąką porządnie pokryła mięso w cieście. Obtoczone mięso ułożyć na desce.

W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Skrzydełka wrzucać partiami i smażyć po 10-15 min na złocisty kolor. Usmażone skrzydełka najlepiej ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz