Skrzydełka w panierce
Propozycja na szybki obiad dla tych, którzy uwielbiają kurczaka z KFC. Soczyste, z chrupiącą panierką skrzydełka w wersji pikantnej. Samo przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 30 min. Smacznie i szybko.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- łyżeczka soli
- szczypta słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu cayenne - oczywiście ilość uzależniona od Waszych upodobań
ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu cayenne
- 2 szczypty słodkiej papryki
panierka:
- 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, osuszyć. Odciąć lotki, a pozostałą część skrzydełek przeciąć na 2 części. Skrzydełka posypać przyprawami: solą, papryką i pieprzem, wymieszać wszystko najlepiej za pomocą dłoni.
Do miski wbić jajko, wlać mleko, dodać mąkę, sól, pieprz i paprykę i zmiksować wszystko za pomocą blendera, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto naleśnikowe musi być bardzo gęste. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy mąkę i mieszamy ponownie. Przelewamy ciasto do miski ze skrzydełkami. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym.
Do przesianej mąki wkładam po kilka kawałków skrzydełek, potrząsam pojemnikiem z mąką tak, aby mąką porządnie pokryła mięso w cieście. Obtoczone mięso ułożyć na desce.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Skrzydełka wrzucać partiami i smażyć po 10-15 min na złocisty kolor. Usmażone skrzydełka najlepiej ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz