blog przeniesiony :
zjadlbym.pl
Jak robimy :
zjadlbym.pl
Danie proste i smaczne. Zrobienie go to tyle co ugotowanie kaszy (choć to akurat chwilkę trwa). Ni to danie główne ni sałatka. Można je modyfikować i dodawać własne ulubione warzywa (może np z fasolą plus ostrym akcentem np jalapeno?).
Kaszy bulgur jak zauważyłem jest kilka odmian więc czas gotowania może nieznacznie się różnić. Wszystko najlepiej robić na wyczucie.
Co potrzebujemy?
- około 250g kaszy bulgur
- puszka groszku konserwowego
- puszka słodkiej kukurydzy złocistej
- 400 gram pieczarek
- kostka rosołowa/bulion
- sól, pieprz
- łyżka masła
Jak robimy :
- Najpierw szykujemy sobie pieczarki. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie za małe). Podsmażamy chwilę na małej ilości oleju/oliwy. Odstawiamy.
- Kaszę płuczemy , rozpuszczamy w garnku łyżkę masła, na to wrzucamy kaszę, mieszamy i dosłownie chwilę dusimy. Dolewamy litr bulionu, doprowadzamy do wrzenia , czekamy aż kasza lekko napęcznieje i następnie gotuje gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (aż wchłonie większość płynu). Jeśli wchłonie płyn za szybko podlewamy bulionem delikatnie.
- Dorzucamy do kaszy groszek, pieczarki, kukurydzę, mieszamy, przykrywamy garnek ręcznikiem papierowym i następnie pokrywką i zostawiamy na wyłączonej płycie na 15-20 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem , mieszamy i gotowe. Można jeść samo, można dać jako dodatek do mięsa. Ja jem samo bez sosu ale pewnie z jakimś mięsnym lub grzybowym sosem byłoby jeszcze lepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz