Lubicie słodkie śniadanie? Ja tak ;) Nie często, ale od czasu do czasu lubię rano zjeść chałkę, słodką bułeczkę maślaną lub właśnie taki chlebek. Pachnący, średnio słodki za to o bogatym smaku. Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty francuskie. Pycha!!! Polecam!
Składniki na chlebek cynamonowy:
120 g roztopionego, letniego masła
1/2 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły)
1 jajko
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masło miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy mleko, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładka masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Do formy wykładamy 1/3 ciasta, posypujemy 1/2 cynamonu, na to 1/3 ciasta, resztę cynamonu i pozostałą część ciasta. Pieczemy około 25-30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce.
pyszny chlebek, jak mocno cynamonowy :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Powiem Ci, że nie jest mocno cynamonowy, choć tak wygląda.
UsuńUwielbiam wszystko co cynamonowe, mniam :-) już czuję ten cudowny zapach unoszący się po mieszkaniu :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Zapach obłędny! I smak z resztą też ;)
UsuńWspaniały chlebek! Cynamonowy musi mieć cudowny aromat :)
OdpowiedzUsuńO tak! Naprawdę godny polecenia ;)
Usuńalez pyszności! już tak nieco świątecznie :-)) cudowny chlebek, mam na niego wielką ochotę!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bo i święta nieco czuć. A chlebek naprawdę dobry!
UsuńDo kawki porannej pierwsza klasa. Ja już czuję ten zapach pieczenia i cynamonu :-)
OdpowiedzUsuńDobrze, że tak szybko się piecze, bo zapach nie pozwala odejść od piekarnika!
UsuńCudowny! Cynamon to moja największa miłość! :)
OdpowiedzUsuńTo nie ma na co czekać, tylko piec!
Usuń