Dziś propozycja na pyszny, ciepły posiłek, idealny na śniadanie lub kolację, a mianowicie jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu. Jest to naprawdę pyszna propozycja. W moim przypadku danie powstało w skutek czyszczenia lodówki, a dobór składników uzależniony był od tego co w niej zalegało ;). Niemniej jednak składniki można dowolnie zmieniać, urozmaicać, tworząc tym samym nowe kompozycje dodatków. Zamiast jarmużu można użyć blanszowanych liści szpinaku, zamiast wędliny i mięsa pokrojone pomidory, można dodać pieczarki, ser żółty, cukinię, bakłażana, fenkuł, lub zupełnie inne dodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie!
Składniki na jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu na 3 kokilki:
3 liście jarmużu
1 kiełbaska np. śląska lub kawałek szynki
kawałek gotowanego mięsa, u mnie kurczak z rosołu (niekoniecznie)
1 cebula
olej
sól
pieprz
3 jajka
szczypiorek do dekoracji
Jarmuż gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, do miękkości (bez przykrywki). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju, solimy, dodajemy pokrojoną wędlinę i mięso, chwilę smażymy, aż cebula się zarumieni. Po tym czasie dodajemy pokrojony jarmuż, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do kokilek nakładamy farsz, robiąc niewielkie wgłębienie,
a w nie wbijemy po jednym jajku, solimy.
Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy białko się ścięło (żółtko powinno pozostać płynne). Jeśli nie dopiekamy jeszcze przez minutkę. Jeśli tak to ostrożnie wyjmujemy kokilki z piekarnika i podajemy posypane szczypiorkiem np. z tostami. Gotowe!!!
Fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu i z jarmużem pycha propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
UsuńZakochałam się! to musi być pyszne:) idealnie trafiłaś w moje gusta z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) Polecam!!!
UsuńJa bym nawet chętnie to zjadła na obiad :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci w tajemnicy, że ja wczoraj jadłam je właśnie na obiad! Pycha!!!
UsuńSuper propozycja na leniwe ciepłe śniadanko lub obiad ;) suuuper!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!
UsuńFajny pomysł na pyszne danie :-) na śniadanko lub obiad :-)
OdpowiedzUsuńDzięki!!! ;p
UsuńNie uwierzysz ale planuje na weekend cos podobnego. przepis zauwazylam w gazecie Moje gotowanie.....
OdpowiedzUsuńSuper ;) U mnie to było raczej spontaniczne danie. Niemniej jednak bardzo polecam ;)
UsuńJuż czujemy ten pyszny zapach :) Śniadanie musi być na słodko, ale obiad w takiej odsłonie byłby w sam raz :)
OdpowiedzUsuńA to wspaniale ;)
UsuńPolecam!!!
och jakie pyszne byłoby takie śniadanie! Jarmużu nie mam, więc dałabym np. paprykę... już marzę;)
OdpowiedzUsuńCałkiem zapomniałam o papryce! Masz rację, była by świetnym dodatkiem ;)
UsuńPozdrawiam!!!
Prosto i pięknie zarazem ,superr.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
UsuńUwielbiam takie na śniadanie, ale z jarmużem jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńTo czas najwyższy spróbować :) Bardzo nam smakowały.
Usuńbardzo lubię takie jajka, szczególnie na weekendowe śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńO, tak! Można wtedy celebrować każdą chwilę. A przy takim śniadaniu warto :)
UsuńMniam :) Lubię takie mini dania!! :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda genialnie, ale bym schrupał to :D
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuń