12 lipca 2015

Szybki sos pomidorowy do spaghetti i nie tylko

Szybki sos pomidorowy
Zimą kupuję gotowe pomidory w puszce, ale jak już pojawiają się pomidory sezonowe to czy do zupy czy do sosu takie są najlepsze. 
Generalnie takiego sosu używam do makaronu typu spaghetti, ale można go użyć też do innych makaronów, ryżu lub kaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :)

To do dzieła !

Sos pomidorowy :
 ( Całość przygotowania zajmuje niecałą godzinę)

Składniki :

 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki wieprzowej) wieprzowego lub innego
około 1,5 kg pomidorów
1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki czubricy czerwonej
pieprz i sól do smaku
trochę ketchupu pikantnego i łagodnego
garść świeżych liści bazylii
 oliwa lub olej do smażenia

Wykonanie :

Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, dodaję zmielone mięso. Smażę na niedużym ogniu kilkanaście minut. Sprawdzam czy jest miękkie. Jeśli tak doprawiam pieprzem i solą. 

W czasie kiedy mięso się smaży sparzam pomidory. Obieram je ze skórki i kroję na nieduże kawałki.
Jak już mięso jest miękkie wrzucam je na patelnię . Tu trudno podać czas smażenia, gdyż to zależy od wodnistości pomidorów. Generalnie należy smażyć do czasu, aż sos stanie się gęsty. 

Czas na przyprawy:

Pod koniec dodaję przyprawy oraz świeże listki bazylii i gotowe. Prawda, że szybko ? :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz