10 lipca 2015

Kremowe lody porzeczkowe



Obiecane lody porzeczkowe już są.
Lody są miękkie, kremowe i mocno porzeczkowe.  Kolor jest obłędny. Niektóre kubki smakowe mówią, że lody są kwaśne, a dla mnie w sam raz. Uwielbiam  takie.
A Wy ?


Na litr lodów potrzebne składniki to :

250 ml mlek skondensowanego niesłodzonego
250 g. serka mascarpone
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Około 500g. dżemu z czarnej porzeczki lub zmiksowanych porzeczek

Mleko i serek powinny być schłodzone.


Najpierw wlałam do miski mleko miksowałam chwilę – tworzy się piana i mleko szybko gęstnieje, dodałam ekstrakt waniliowy i serek mascarpone- całość zmiksowałam aż masa stała się gęsta. Dodałam dżem porzeczkowy – i znowu zmiksowałam.
Całość przełożyłam  do litrowego plastikowego pojemnika. Ponieważ nie mam  maszyny do lodów, co 2 godziny miksowałam, by nie powstawały kryształki lodu.
Jeśli masz maszynę do lodów po zmiksowaniu postępuj według jej instrukcji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz