Obiecane lody porzeczkowe już są.
Lody są miękkie, kremowe i mocno porzeczkowe. Kolor jest obłędny. Niektóre kubki smakowe mówią, że lody są kwaśne, a dla mnie w sam raz. Uwielbiam takie.
A Wy ? Lody są miękkie, kremowe i mocno porzeczkowe. Kolor jest obłędny. Niektóre kubki smakowe mówią, że lody są kwaśne, a dla mnie w sam raz. Uwielbiam takie.
Na litr lodów potrzebne składniki to :
250 ml mlek skondensowanego niesłodzonego
250 g. serka mascarpone
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Około 500g. dżemu z czarnej porzeczki lub zmiksowanych
porzeczek
Mleko i serek powinny być schłodzone.
Najpierw wlałam do miski mleko miksowałam chwilę – tworzy się piana
i mleko szybko gęstnieje, dodałam ekstrakt waniliowy i serek mascarpone- całość
zmiksowałam aż masa stała się gęsta. Dodałam dżem porzeczkowy – i znowu zmiksowałam.
Całość przełożyłam do litrowego plastikowego pojemnika.
Ponieważ nie mam maszyny do lodów, co 2
godziny miksowałam, by nie powstawały kryształki lodu.
Jeśli masz maszynę do lodów po zmiksowaniu postępuj według
jej instrukcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz