SKŁADNIKI DLA CZTERECH GŁODNYCH OSÓB:
- 300 g fasoli giganstes lub piękny Jaś
- 1 kg pomidorów obranych ze skóry, pokrojonych w kostkę
- 4 marchewki starte na tarce na bardzo małych oczkach
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- oliwa
- sól, pieprz
DZIEŃ WCZEŚNIEJ fasolę namocz w zimnej wodzie, jeśli masz czas zmieniaj wodę co kilka godzin, ten sposób sprzedał mi Kosta, zapobiega, no... wiecie po fasoli... :)
KIEDY FASOLA NAPĘCZNIEJE zmień jeszcze raz wodę i ugotuj fasolę do miękkości, mniej więcej godzinkę to potrwa.

ROZGRZEJ DUŻĄ PATELNIĘ, WLEJ OLIWĘ zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a następnie marchewkę, duś około 10 minut. Jeśli marchewka była sucha dodaj trochę wody. Kiedy marchewka będzie miękka dodaj pomidory i fasolę. Duś jeszcze 10 minut, w międzyczasie włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 180 stopni.
JEŚLI PATELNIA NADAJE SIĘ DO PIEKARNIKA, to przełóż ją, jeśli nie, to jej zawartość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz pod przykryciem około 1,5 godziny.
GOTOWĄ POTRAWĘ skrop oliwą z oliwek, posyp drobno posiekaną cebulką i pokruszoną fetą. Znakomicie smakuje na ciepło i na zimno, chociaż ja wolę na ciepło. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz