piątek, 14 listopada 2014

Tagliatelle z boczniakami

Lekka, szybka, aromatyczna, makaronowa kolacja


















Składniki

  • 25 dag makaronu tagliatelle
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 35 dag boczniaków
  • 50 dag pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu warzywnego (kostka)
  • biały pieprz
  • sól

    Przygotowanie

    Makaron ugotować w osolonej wodzie. Grzyby oczyścić.
    Pomidory umyć , osuszyć . Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Listki tymianku poodrywać od gałązek, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, na niej przesmażyć grzyby na złoto. Dodać pomidory , czosnek i tymianek. Chwilę dusić. Zalać octem i rosołem. Gotować ok. 2 minuty.
    Makaron odcedzić. Wymieszać z sosem na patelni . Całość doprawić solą i białym pieprzem.
    Makaron podawać natychmiast po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz