niedziela, 28 grudnia 2014

Uszka z grzybami

Tradycyjne uszka idealne do barszczu.

















Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • szklanka wody
  • jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 100 g suszonych grzybów
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Grzyby moczymy kilka godzin przed przygotowaniem farszu. Płuczemy ,zalewamy wodą w której się moczyły i gotujemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy.
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Grzyby i cebulę mielimy na średnich oczkach. Na patelni rozpuszczamy pozostałem masło ,podsmażamy farsz ok. 10 min ,dodajemy łyżkę bułki tartej ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.





 W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko oraz dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty. Na środek każdego umieszczamy farsz ,zlepiamy po przekątnej ,dwa narożniki łączymy ze sobą. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z barszczem czerwonym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz