lutego 07, 2014

Torcikowa szkoła: dekoracje z kakao i ciastek

Lekcja 2: dekoracje z kakao i ciastek


  Czasem nie mamy pomysłu na dekoracje tortu ... lub tort ma być prosty, ale efektowny.

   Ja zanim przystąpię do dekorowania, a nawet wcześniej - zanim wpadnie mi do głowy pomysł na dekorację, przeszukuję szafki i szuflady kuchenne.
Czasem wystarczą biszkopty, ciastka czy cukierki kolorowe, by stworzyć ciekawy tort.



Ciastka

Ciastkami, rurkami, biszkoptami możecie szybko obłożyć boki tortu. Pamiętajcie jednak, że puste rurki, niczym nie wypełnione, szybko miękną i tracą swój kształt.
Wybierajcie te z nadzieniem, lub obkładajcie tort nie wcześniej niż na 2 godziny przed podaniem.



Żeby obłożyć boki tort ciastkami, należy tort dokładnie pokryć kremem. Na każde ciastko nakładamy odrobinę kremu i delikatnie mocujemy do brzegu tortu. Ciastka możecie przyklejać jedno przy drugim lub w  odstępach. Później puste przestrzenie między ciastkami wypełniamy kremem.







Kakao

Chcecie szybko i łatwo stworzyć ciekawy wzór, detal, kształt na torcie ? Tu z pomocą przychodzi KAKAO.
Wystarczy szablon domowej roboty ! W tym celu na kartonie odrysowujemy wybrany kształt, czy to serduszko, kwiat, a nawet kontur zamku księżniczki - ostrymi nożyczkami wycinamy szablon.
Kładziemy kartkę na posmarowanym wierzchu tortu i przez siteczko, delikatnie, aczkolwiek dokładnie, posypujemy otwór kakao.



Gotowe szablony z ciekawymi elementami można kupić w specjalistycznych sklepach z artykułami dla cukiernictwa.
Warto także, rozejrzeć się w sklepach z zabawkami dla dzieci. Często można znaleźć książeczki z gotowymi szablonami lub pojedyncze plastikowe szablony z wzorkiem do odrysowywania.



2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo