Przepis na… – grissini, włoskie paluszki

Przepis ponoć wywodzi się z Piemontu i opracowany został już w XIV wieku. Pewnym jest, że grissini są jedną z najpopularniejszych włoskich pieczyw i przekąsek. Wspaniale komponują się z mnóstwem składników, wedle gustów i podniebień smakoszy. Można je opleść prosciutto, maczać w oliwie, przetworach czy kawie. Każdy odnajdzie w nich swoją inspirację.

250 g mąki

10 g drożdży

180 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy

1 żółtko

Posypka:

sól / suszone pomidory / czarnuszka / rozmaryn / sezam

bti

Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, dolewając ciepłej wody i oliwy, a także dodając cukru i szczypty soli. Odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.

Wyjęte ciasto wygniatamy i dzielimy na kilka części, z których do każdej dodajemy inną posypkę.

Rozwałkowujemy i rolujemy w jak najcieńsze paluszki.

Paluszki smarujemy żółtkiem i oliwą i posypujemy dodatkami.

Pieczemy 10-15 min w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

bti

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:

https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia

Dziękujemy!

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – grissini, włoskie paluszki

Dodaj komentarz