Przepis ponoć wywodzi się z Piemontu i opracowany został już w XIV wieku. Pewnym jest, że grissini są jedną z najpopularniejszych włoskich pieczyw i przekąsek. Wspaniale komponują się z mnóstwem składników, wedle gustów i podniebień smakoszy. Można je opleść prosciutto, maczać w oliwie, przetworach czy kawie. Każdy odnajdzie w nich swoją inspirację.
250 g mąki
10 g drożdży
180 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1 żółtko
Posypka:
sól / suszone pomidory / czarnuszka / rozmaryn / sezam
Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, dolewając ciepłej wody i oliwy, a także dodając cukru i szczypty soli. Odstawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.
Wyjęte ciasto wygniatamy i dzielimy na kilka części, z których do każdej dodajemy inną posypkę.
Rozwałkowujemy i rolujemy w jak najcieńsze paluszki.
Paluszki smarujemy żółtkiem i oliwą i posypujemy dodatkami.
Pieczemy 10-15 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia
Dziękujemy!
Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – grissini, włoskie paluszki”