niedziela, 5 lipca 2015

Wegańskie ptasie mleczko z chia

Gdy na dworze upał człowiek chce zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Ptasie mleczko świetnie się do tego nadaje. A ptasie mleczko z jagodami to spełnienie marzeń ;) Co prawda zrobienie tego deseru chwilę trwa, ale większość czasu "ciasto" leżakuje sobie spokojnie w lodówce, a Ty zajmujesz się błogim leniuchowaniem ;)
Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru.



Składniki:
0,5 l mleka (u mnie migdałowe)
2 puszki mleka kokosowego w temp. pokojowej
8 łyżek nasion chia
6 g agaru (4 płaskie łyżeczki)
5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery)
pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
200 g jagód
2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:


  1. Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe, dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona chia - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na około 30 minut (żeby chia spęczniało)
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
  3. Z mlecznej mieszanki wziąć 300 ml dodać rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę agaru, doprowadzić do wrzenia (ma delikatnie bulgotać), gotować przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia. 
  4. Czekoladową masę wylać na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić i schować do lodówki na co najmniej 10 minut
  5. W czasie gdy część czekoladowa tężeje w lodówce możemy wziąć się za warstwę białą. W tym celu z mlecznej mieszanki odlewamy 200 ml i zostawiamy na potem. Do tego co zostało należy dodać 2 łyżeczki agaru, zagotować, gotować 1-2 minuty, ostudzić i wylać na warstwę czekoladową (pod warunkiem, że już trochę stężała). Schować do lodówki na około 15 minut
  6. Bierzemy się za trzecią, jagodową warstwę. Do odlanych wcześniej 200 ml mlecznej mieszanki dodać łyżeczkę agaru, zagotować, trzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać zmiksowane jagody. Wymieszać, wystudzić i wylać na wierzch "ciasta" pod warunkiem, że już stężał
  7. Całość chłodzić minim 3 h. 
  8. Mmmmm, pycha :)





Smacznego!




Bezglutenowe Vege WypiekiLekkie i szybkie dania na upalne dni


3 komentarze:

  1. jakiej wielkości tortownica jest potrzebna Czy eliminując nasionka trzeba coś zmienić w proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasiona mają tez właściwości żelujące, więc jeśli je wyeliminujemy to trzeba dodać ciut więcej agaru, do białej warstwy dodałabym dodatkową płaska łyżeczkę, do czekoladowej i jagodowej po pół.
      Wielkość tortownicy niedługo sprawdzę - chyba 24 cm

      Usuń
    2. Potwierdzam - średnica 24 cm :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.