Gdy na dworze upał człowiek chce zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Ptasie mleczko świetnie się do tego nadaje. A ptasie mleczko z jagodami to spełnienie marzeń ;) Co prawda zrobienie tego deseru chwilę trwa, ale większość czasu "ciasto" leżakuje sobie spokojnie w lodówce, a Ty zajmujesz się błogim leniuchowaniem ;)
Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru.
Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru.
Składniki:
0,5 l mleka (u mnie migdałowe)
2 puszki mleka kokosowego w temp. pokojowej
8 łyżek nasion chia
6 g agaru (4 płaskie łyżeczki)
5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery)
pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
200 g jagód
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe, dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona chia - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na około 30 minut (żeby chia spęczniało)
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
- Z mlecznej mieszanki wziąć 300 ml dodać rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę agaru, doprowadzić do wrzenia (ma delikatnie bulgotać), gotować przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia.
- Czekoladową masę wylać na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić i schować do lodówki na co najmniej 10 minut
- W czasie gdy część czekoladowa tężeje w lodówce możemy wziąć się za warstwę białą. W tym celu z mlecznej mieszanki odlewamy 200 ml i zostawiamy na potem. Do tego co zostało należy dodać 2 łyżeczki agaru, zagotować, gotować 1-2 minuty, ostudzić i wylać na warstwę czekoladową (pod warunkiem, że już trochę stężała). Schować do lodówki na około 15 minut
- Bierzemy się za trzecią, jagodową warstwę. Do odlanych wcześniej 200 ml mlecznej mieszanki dodać łyżeczkę agaru, zagotować, trzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać zmiksowane jagody. Wymieszać, wystudzić i wylać na wierzch "ciasta" pod warunkiem, że już stężał
- Całość chłodzić minim 3 h.
- Mmmmm, pycha :)
Smacznego!
jakiej wielkości tortownica jest potrzebna Czy eliminując nasionka trzeba coś zmienić w proporcjach?
OdpowiedzUsuńNasiona mają tez właściwości żelujące, więc jeśli je wyeliminujemy to trzeba dodać ciut więcej agaru, do białej warstwy dodałabym dodatkową płaska łyżeczkę, do czekoladowej i jagodowej po pół.
UsuńWielkość tortownicy niedługo sprawdzę - chyba 24 cm
Potwierdzam - średnica 24 cm :)
Usuń