Składniki:
2 kostki tofu (po 180 g)
1 cebula
sok z 1 cytryny
6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam pestki dyni)
2 łyżki ziaren chia
łyżka wiórków z suszonych pomidorów
Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej
+ tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
Przygotowanie:
2 kostki tofu (po 180 g)
1 cebula
sok z 1 cytryny
6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam pestki dyni)
2 łyżki ziaren chia
łyżka wiórków z suszonych pomidorów
Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej
+ tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać
- Olej rozgrzać i dodać przyprawy, po chwili dodać cebule i dusić pod przykryciem do miękkości po czym zdjąć z ognia
- Tofu zmielić z sokiem z cytryny na w miarę gładka masę. Dodać cebulę z przyprawami
- Dodać mąkę dyniową, chia i suszone pomidory, wymieszać - masa jest dość klejąca
- Formować małe kulki (najlepiej moczyć ręce w zimnej wodzie - łatwiej się formuje)
- Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor
- Podałam z sosem pomidorowym z cynamonem - super połączenie :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.