sobota, 4 lipca 2015

Carpaccio z buraka

     Carpaccio tym razem w wersji Vege :) podchodziłam do tego dzisiaj sceptycznie ale po spróbowaniu gotowej potrawy moje oczy były wielkości 5 złotówek, ze zdziwienia jakie to dobreeee! Polecam na przystawkę na przyjęcie i dla znajomych na codzień. Wyszło cudowne!

Carpaccio z buraka
 



SKŁADNIKI: 
-1 średni burak ugotowany, upieczony lub nawet surowy wg uznania
-Garść ugotowanego młodego bobu al'dente
-Odrobina sera feta 
-Kiełki rzodkiewki 
-Prażone pestki słonecznika 
-Ocet balsamiczny 
-Oliwa z oliwek 
-Pieprz 
-Mięta suszona 
-1 łyżeczka cukru 

PRZYGOTOWANIE:
Buraka ugotować lub upiec. Odstawić do ostygnięcia i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. 





Następnie do garnuszku wlewamy niecałe pół szklanki octu balsamicznego i wsypujemy cukier. Gotujemy go redukując sos do gęstości. Studzimy. 


Na talerzu układany plasterki buraka i polewamy sosem z octu balsamicznego i pieprzymy świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy talerz do lodówki  na 1-2 h można i dłużej. 



Po tym czasie polewamy plasterki na talerzu oliwa z oliwek i jeszcze raz odrobina sosu balsamicznego kładziemy kiełki, ser feta, bób, uprażone pestki słonecznika wszystko oprószamy pieprzem i mięta. Sam wierzch też polewamy sosem balsamicznym 






                       Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz