Niedawno na Vegemanii próbowałam podobnych kulek (nazywały się właśnie Kule Mocy), były tak smaczne, że postanowiłam zrobić swoje. Nie wiem co dokładnie było w tamtych, ale na pewno płatki owsiane ;) Do tego przepisu najlepiej użyć płatków drobnych np. Kupiec. Ważne jest by szybko zwilgotniały i zaczęły się kleić. Przekąska jest bardzo zdrowa, świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub na wycieczkę w góry. Kule mają sporo kalorii, ale i tak dużo mniej niż batoniki ;) Można dodawać dowolnych bakalii. Ja użyłam tego, co akurat miałam w szafkach.
Składniki:
3 banany (ważące razem około 650 g)
70 g suszonych moreli
30 g orzechów włoskich
250 g płatków owsianych
50 g wiórków kokosowych
opcjonalnie - syrop z agawy/inne słodzidło do smaku
Do obtoczenia:
gorzka czekolada
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Banany zmiksować na gładka masę
- orzechy i morele pokroić na mniejsze kawałki, dodać do bananów
- Do powstałej masy dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać, jeśli lubisz bardzo słodkie desery możesz dodać syropu
- Masę odstawić na około pól godziny, by płatki wchłonęły trochę wilgoci.
- Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych
- Świetnie smakują też kule w polewie czekoladowej - trzeba rozpuścić czekoladę (u mnie 70%) w kąpieli wodnej. Kulki nakładać na patyczek szaszłykowy i maczać w czekoladzie, zdjąć z patyczka i odstawić do przestygnięcia
- Kulki najlepiej smakują schłodzone :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.