piątek, 3 lipca 2015

Placuszki z kaszy manny z sosem pomarańczowo - kakaowym

Mój urwis uwielbia wszelkiej maści placuszki. Przynajmniej on tak twierdzi. Wydaje mi się jednak, że kluczem do tych "ulubionych pyszności" są dodatki, które przygotowuje do nich.
Tym razem do tradycyjnych placuszków przygotowałem sos pomarańczowo - kakaowy i serek śmietankowy z wanilią i lentinkami.


Czego użyłem?
Do placuszków:
-1/2 szklanki semoliny (kasza manna)
-jajko
-łyżeczka cukru pudru
-mleko 1/4 szklanki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-mała szczypta soli
-łyżeczka oleju rzepakowego
-olej do posmarowania patelni

Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni z każdej strony.

Sos pomarańczowo - kakaowy:
-filetowana pomarańcza z sokiem
-dwie łyżki kakao
-trzy łyżki cukru pudru
-pół łyżeczki masła
-śmietanka 18% dwie-trzy łyżki

Pomarańcze filetujemy nad miską i przekładamy kawałki wraz z sokiem do rondelka z rozpuszczonym masłem. Podsmażamy do zredukowania soku. Dodajemy cukier puder i kakao intensywnie mieszając. Gdy składniki się połączą ściągamy z ognia i dolewamy śmietanki, mieszamy do połączenia.

Serek waniliowy:
-serek homogenizowany naturalny
-ziarna z 1/3 laski wanili
-łyżka cukru pudru
-troszkę startej skórki pomarańczy, lub cytryny

Wszystkie składniki miksujemy na puszystą masę, posypujemy opcjonalnie lentinkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz