piątek, lipca 03, 2015

Dżem z czerwonych porzeczek z hibiskusem

Czerwone porzeczki to owoce z natury bardzo kwaśne, nie leżą w guście każdego. Ja natomiast namawiam do jedzenia ich pod każdą postacią, gdyż są dla nas bardzo dobre pod względem zdrowotnym, jak i dodają nam urody. :)
Moje drogie Panie, czerwone porzeczki są nawet zbawienne przy naszych comiesięcznych męczarniach! Łagodzą bóle menstruacyjne,ha! :)
Zawierają witaminę C, PP, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, garbniki oraz pektyny, dzięki którym kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzmy na zdrowie!
Moje konfitury są ekspresowe, nie natrudzisz się przy ich wykonywaniu.

Potrzebujemy:

Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, zagotowujemy i od tego momentu gotujemy całość, ciągle mieszając, przez 15 minut. Jeśli zależy Wam na większym rozdrobnieniu owoców, można przed gotowaniem zblendować owoce. Ja lubię, kiedy w dżemie pływają owoce, których nie zniszczyła obróbka termiczna ;)
Gorący płyn wlewamy do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po wystygnięciu, możemy położyć je w normalnej pozycji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger