Tagliatelle, zwany także taglierini (wł. tagliare – ciąć) jest jedną z najpopularniejszych odmian makaronu. Pochodzi z regionu Emilia – Romagnia i ma kształt podłużnych płatów o szerokości do 1 cm. Ponoć nawiązuje on do fryzury córki papieża Aleksandra – Lukrecji Borgii, jaką miała podczas swojego ślubu z Alfonsem I d’Este.
Tagliatelle z racji swojego kształtu idealnie komponuje się z gęstymi sosami wołowymi, wieprzowymi i cielęcymi, ale także tymi lżejszymi, bezmięsnymi.
4 jajka
0,5 kg mąki
1/2 szklanki wody
sól
Mąkę mieszamy z jajkami, dodajemy wodę i sól. Ilość wody należy ostrożnie dozować, aby ciasto nie było lepkie.
Ugniatamy i kształtujemy w kulę. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto na możliwie cienkie kawałki.
Podsypujemy mąką i zwijamy w rulon – uważając, aby poszczególne warstwy nie skleiły się. Kroimy w paski.
Gotujemy 3-4 minuty.
Gotowe!
Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – tagliatelle, domowy makaron”