Przepis na… – tagliatelle, domowy makaron

Tagliatelle, zwany także taglierini (wł. tagliare – ciąć) jest jedną z najpopularniejszych odmian makaronu. Pochodzi z regionu Emilia – Romagnia i ma kształt podłużnych płatów o szerokości do 1 cm. Ponoć nawiązuje on do fryzury córki papieża Aleksandra – Lukrecji Borgii, jaką miała podczas swojego ślubu z Alfonsem I d’Este.

Tagliatelle z racji swojego kształtu idealnie komponuje się z gęstymi sosami wołowymi, wieprzowymi i cielęcymi, ale także tymi lżejszymi, bezmięsnymi.

bti

4 jajka

0,5 kg mąki

1/2 szklanki wody

sól

Mąkę mieszamy z jajkami, dodajemy wodę i sól. Ilość wody należy ostrożnie dozować, aby ciasto nie było lepkie.

Ugniatamy i kształtujemy w  kulę. Odstawiamy na 30 min do lodówki.

Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto na możliwie cienkie kawałki.

Podsypujemy mąką i zwijamy w rulon – uważając, aby poszczególne warstwy nie skleiły się. Kroimy w paski.

Gotujemy 3-4 minuty.

Gotowe!

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – tagliatelle, domowy makaron

Dodaj komentarz