wtorek, 30 czerwca 2015

Omleciki z cukinią i bazylią

     Zamiast zwykłej niedzielnej jajecznicy lub zwykłego omleta mozna w fajny i ciekawy sposób podać omleciki. Wyporcjowane dla każdego, łatwe w podaniu i napewno zaskoczą domowników :) Można do nich dodać co nam sie tylko podoba. 

Omleciki z cukinią i bazylią
 


SKŁADNIKI:
6-7 jajek
1 szczypiorek z cebulką dymką
Pół małej cukinii
Garść świeżych listków bazylii
3 plasterki szynki pokrojone w kostkę
1 łyżka otrąb żytnich lub pszennych 
Sól
Pieprz 
Zioła prowansalskie 
Pieprz ziołowy 

Dodatkowo:
12 łyżeczek oleju

PRZYGOTOWANIE:
Cukinie należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Szczypiorek z cebulką posiekać, wędlinę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki należy wymieszac i doprawić do smaku. 





Do formy do pieczenia muffinek należy wlać do kazdego dołka po 1-1,5 łyżeczce oleju. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika (250 stopni) i poczekać az tłuszcz sie nagrzeje.



 Następnie wlewamy do połowy wysokości foremki masę jajeczną i pieczemy, aż wyrosną i się zrumienią (około 30 min). 


Podawać z keczupem lub innymi ulubionymi dodatkami. 




   Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz