wtorek, 30 czerwca 2015

Szparagi z jajkiem w koszulce, sosem holenderskim i bekonem

     Nadszedł w końcu sezon na szparagi. Pyszne, jędrne o orzechowym smaku... Mmmm bajka :) Tak więc wymyśliłam, że podam je z jajkiem w koszulce, chipsami bekonowymi i sosem holenderskim. Sos holenderski nie wszystkim musi smakować, ponieważ ma specyficzny smak! Jest on maślano, jajeczno kwaśny od soku z cytryny. Ale w połączeniu z tymi wszystkimi składnikami jest pyszny :)

 
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 


SKŁADNIKI:
1 pęczek świeżych szparag 
2 jajka 
Pare plasterków boczku wędzonego
1,5 łyżki octu 
Sol 
cukier 

NA SOS:
2 żółtka o temperaturze pokojowej
1 duza łyżka masła 
1 łyżka soku z cytryny 
Sol 
Bialy pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi:
    Najpierw odłamać zdrewniałe końcówki (po naciśnięciu pękną w odpowiednim momencie), następnie obrać do połowy ze skórki i gotować je 10 min w wodzie osolonej ze szczyptą cukru. Odstawić na kratkę do odsączenia. Przed samym podaniem podsmażyć na odrobinie masła i oleju. 





Sos holenderski: 
Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie dodajemy roztopione i gorące masło, ubijamy aż konsystencja będzie budyniu.  

Boczek kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na patelni bez tłuszczy do zrumienienia. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu wsiąknął. 


Jajko w koszulce: 
Jajko gotujemy w osolonej wodzie z 1,5-2 łyżkami octu. Jajko wbijamy do miseczki. Ogień pod garnkiem zmniejszamy do minimum. Następnie łyżką w wodzie robimy wir i wlewamy w to jajko. Czekamy aż przestanie wirować i delikatnie łyżką "zarzucamy białko na żółtko". Gotujemy 2-3 minuty. Ugotowane jajko układamy na ręczniki papierowym, aby nadmiar wody się wchłonął.




Wszystko nakładamy na talerz. Najpierw szparagi, jajko, sos i chipsy.




          Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz