Składniki (na 4 porcje):
– 2 podwójne piersi z kurczaka
– 10 pieczarek
– 2 średnie cebule
– 2 trójkąciki serka topionego
– przyprawa do kurczaka
– sól, pieprz
– zioła prowansalskie
– oliwa
Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka dzieli na połowy, by otrzymać 4 filety. Ostrym nożem wycinamy w każdym filecie kieszonkę.
2. Pieczarki kroimy, smażymy na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Farszem napełniamy kieszonki, dokładamy do każdej pół trójkącika serka topionego i spinamy za pomocą wykałaczek.
4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut.
Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek.
rewelacja !typowo moje smaki
rewelacyjny!
och, nadziany tak niebywle, że hoho ;]
podoba mi się.
O, ja tez zdecydowanie wolalabym takie danie niz rosol 🙂
I tak sie zastanawiam, skad w Polsce jestes, bo moj Mezczyzna (z Mazur) tez mowi "na tygodniu", podczas kiedy w moich stronach uzywa sie formy "w tygodniu".
Bardzolubię tak faszerowaną pierś. Świetne i niezbyt pracochłonne danie 🙂
@Maggie – mieszkam na Roztoczu 😉
ślicznie nadziane 🙂 podziwiam, że to pierwszy raz i od razu tak estetyczny 🙂
@tu-tusia – jakby było mniej estetycznie to bym nawet tego nie pokazała 😉 zawsze staram się, by wyglądało jak najlepiej.
świetne danie.pozdrawiam