Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym

Czasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: „nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?”, odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało mi się, że to danie pracochłonne i takie odświętne, a ja w niedziele mam wiele innych pomysłów na spędzanie dnia niż gotowanie. Zresztą w niedziele w kuchni rządzą rodzice i rosół, którego szczerze nie cierpię. Tak więc to danie jest efektem własnego pomysłu, wyczytanej wiedzy i podpowiedzi siostry, która właśnie oglądała powtórkę programu Buddy’ego Valastro, a on także robił coś podobnego.

Składniki (na 4 porcje):

– 2 podwójne piersi z kurczaka
– 10 pieczarek
– 2 średnie cebule
– 2 trójkąciki serka topionego
– przyprawa do kurczaka
– sól, pieprz
– zioła prowansalskie
– oliwa

Wykonanie:

1. Piersi z kurczaka dzieli na połowy, by otrzymać 4 filety. Ostrym nożem wycinamy w każdym filecie kieszonkę.
2. Pieczarki kroimy, smażymy na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Farszem napełniamy kieszonki, dokładamy do każdej pół trójkącika serka topionego i spinamy za pomocą wykałaczek.
4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut.

Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Izabela
12 lat temu

rewelacja !typowo moje smaki

Karmel-itka.
12 lat temu

rewelacyjny!
och, nadziany tak niebywle, że hoho ;]
podoba mi się.

Maggie
12 lat temu

O, ja tez zdecydowanie wolalabym takie danie niz rosol 🙂
I tak sie zastanawiam, skad w Polsce jestes, bo moj Mezczyzna (z Mazur) tez mowi "na tygodniu", podczas kiedy w moich stronach uzywa sie formy "w tygodniu".

slyvvia
12 lat temu

Bardzolubię tak faszerowaną pierś. Świetne i niezbyt pracochłonne danie 🙂

Edith
12 lat temu

@Maggie – mieszkam na Roztoczu 😉

tu-tusia
12 lat temu

ślicznie nadziane 🙂 podziwiam, że to pierwszy raz i od razu tak estetyczny 🙂

Edith
12 lat temu

@tu-tusia – jakby było mniej estetycznie to bym nawet tego nie pokazała 😉 zawsze staram się, by wyglądało jak najlepiej.

Anonimowy
Anonimowy
11 lat temu

świetne danie.pozdrawiam

8
0
Would love your thoughts, please comment.x