Grillowany łosoś z lekkim sosem jogurtowo-cytrynowym podany z sałatką na słodko. Ale jak to z arbuzem i truskawkami? Zapytają niektórzy ;) Spróbujcie a przekonacie się jak do łososia pasują słodkie owoce. Zresztą zajrzyjcie do kategorii „ryby” a znajdziecie tam mnóstwo przepisów na takie ciekawe połączenia smaków :)
2 filety z łososia (po ok. 150 g)
marynata:
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka zielonego tabasco
- 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta kolorowego pieprzu
- 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
sos jogurtowo cytrynowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta kolorowego pieprzu
- mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sałatka:
- 150 g kuleczek mozzarelli
- 8-10 dużych truskawek
- duży plaster arbuza
- pół pęczka cienkiego szczypiorku
- opcjonalnie glassa balsamiczna malinowa
Umyte filety nacieramy marynatą.
Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron (lub pieczemy na tradycyjnym grillu).
Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę.
Gotowe owoce mieszamy z mozzarellą i posiekanym szczypiorkiem.
Talerze ozdabiamy glassą, nakładamy na nią łososia.
Podajemy z sosem i sałatką.
Smacznego :)
Brak komentarzy