Placuszki z
cukinii z mozzarellą
Kilka tygodni
temu byłam w jednym z lubelskich supermarketów. Wybrałam się na
dział z książkami kucharskimi w nadziei, że kupię książkę z
ciekawą zawartością. Przeglądałam wiele. W jednej z nich, której
tytułu niestety nie pamiętam znalazłam przepis na placuszki z
cukinii. Bezglutenowe i smaczne. W oryginalnym przepisie jest użyta
mąka kukurydziana.
Cukinię kujemy
często. Szczęśliwie się złożyło, że w lodówce miałam też
mozzarellę, więc postanowiłam wypróbować przepis. Efekt jest
dość ciekawy. Choć mozzarella sama w sobie nie wyróżnia się
wyrazistym smakiem, to jest fajnym dodatkiem do placuszków.
Zrobiłam też
wersję z żółtym serem i mąką z ciecierzycy.
Do placuszków
potrzebna jest :
1 średniej
wielkości cukinia
kulka mozzarelli
lub 100 g. sera żółtego( startego na tarce o grubych oczkach)
1 duże jajko
2 łyżki mąki
bezglutenowej ( robiłam wersję z mąką z ciecierzycy z żółtym
serem)
sól, pieprz do
smaku
oliwa lub olej do
smażenia
Cukinię umyć,
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i odstawić na ok.
30min. Nadmiar wody z cukinii odsączyć. Dodać porwaną na kawałki
mozzarellę, jajko, mąkę oraz doprawiamy do smaku pieprzem ( ja
użyłam mieszanki świeżo mielonego pieprzy zielonego, białego,
czerwonego i czarnego) i solą. Dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną
patelnię wlewam oliwę, nabieram łyżką nieduże porcje, układam
na patelni i spłaszczam.
Smażę na złoty
kolor z obu stron.
Tę wersję z
mąką kukurydzianą i mozzarellą nawet Stasiek zjadł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz