27 czerwca 2015

Placuszki z cukinii z mozzarellą


Placuszki z cukinii z mozzarellą

Kilka tygodni temu byłam w jednym z lubelskich supermarketów. Wybrałam się na dział z książkami kucharskimi w nadziei, że kupię książkę z ciekawą zawartością. Przeglądałam wiele. W jednej z nich, której tytułu niestety nie pamiętam znalazłam przepis na placuszki z cukinii. Bezglutenowe i smaczne. W oryginalnym przepisie jest użyta mąka kukurydziana.
Cukinię kujemy często. Szczęśliwie się złożyło, że w lodówce miałam też mozzarellę, więc postanowiłam wypróbować przepis. Efekt jest dość ciekawy. Choć mozzarella sama w sobie nie wyróżnia się wyrazistym smakiem, to jest fajnym dodatkiem do placuszków.
Zrobiłam też wersję z żółtym serem i mąką z ciecierzycy.

Do placuszków potrzebna jest :

1 średniej wielkości cukinia
kulka mozzarelli lub 100 g. sera żółtego( startego na tarce o grubych oczkach)
1 duże jajko
2 łyżki mąki bezglutenowej ( robiłam wersję z mąką z ciecierzycy z żółtym serem)
sól, pieprz do smaku
oliwa lub olej do smażenia

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i odstawić na ok. 30min. Nadmiar wody z cukinii odsączyć. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, jajko, mąkę oraz doprawiamy do smaku pieprzem ( ja użyłam mieszanki świeżo mielonego pieprzy zielonego, białego, czerwonego i czarnego) i solą. Dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, nabieram łyżką nieduże porcje, układam na patelni i spłaszczam.
Smażę na złoty kolor z obu stron.

Tę wersję z mąką kukurydzianą i mozzarellą nawet Stasiek zjadł. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz