Kulinarny Pamiętnik

środa, 24 czerwca 2015

Bigos z młodej kapusty na ostro


Składniki:
  • główka młodej kapusty, poszatkowana drobno
  • 3 cebule pokrojone w kosteczkę
  • 4 małe marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 białe papryki pokrojone w kosteczkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki
  • pęczek koperku, posiekany
  • puszka pomidorów krojonych
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 3 listki laurowe
  • szczypta papryki wędzonej
  • pół łyżeczki płatków chili
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  2. Resztę świeżych warzyw i pieczarki wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając.
  3. Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszałam i dusiłam pod przykryciem przez 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia można jeszcze dolać wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz