Dzisiaj kolejny przepis błyskawiczny i alternatywa dla różnych smarowideł kanapkowych, czyli pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych pomidorów.
Pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami
Przepis na ok. 2 średnie słoiczki po 350 g
Potrzebujemy:
- pół szklani nieugotowanej czerwonej soczewicy
- 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (u mnie cały słoik ma 270 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 1-2 łyżki oliwy (można wykorzystać olej z pomidorów)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Czerwoną soczewicę zalewamy wodą, tak by zakryć ziarna i gotujemy ok. 10-15 minut.
2. Kaszę jaglaną przerzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy 2/3 szklanki wody i gotujemy.
3. Gdy kasza i soczewica się ugotują, odstawiamy je do ostygnięcia.
4. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy.
5. Gotową masę przekładamy do słoiczka i gotowe! :)
Maugo&Paszko