Ostatnio do akcji na Durszlaku podchodzę zbyt… nieobowiązkowo. Chciałam wyrobić się do zakończenia akcji konkursowej z wykorzystanie papirusu Winiary i oczywiście nie zdążyłam. Ale dzięki temu wyczarowałam coś ciekawego na kolację: ryba, ryż i marchewka.
Składniki:
[dla 2 osób]
2 filety dorsza lub innej białej ryby
dwa pergaminy z „Winiary pomysł na…Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami”
woreczek ryżu (u mnie z warzywami)
kilkanaście małych marchewek
łyżka masła
łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu.
Ryż ugotować i podzielić woreczek na pół. Za pomocą filiżanki lub szklanki ukształtować ryż na talerzu.
Marchewki ugotować na parze, a następnie umieścić na patelni z rozpuszczonym masłem. Dodać cukier puder i podgrzać. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie marchewki może dodać więcej cukru.
Musi być pycha:)
uwielbiam ryby.