poniedziałek, 22 czerwca 2015

Migdałowe muffiny z truskawkami kakaowym marcepanem i truskawkową bitą śmietaną.


W ubiegłą sobotę zaprosiliśmy dziadków na obiad. Musiałem, albo i też nie, ale jednak przygotowałem szybki deser. W pierwotnej wersji miało być coś innego, ale Bąbel nasz wymyślił sobie, że zjadłby muffina; spełniłem jego zachciankę.


Jakie składniki będą potrzebne na 10 muffinów?
-10 truskawek na połówki przekrojone
-1 i 3/4 kubka (tradycyjny do kawy) mąki TYP420
-180 gram jogurtu naturalnego
-90 gram oleju rzepakowego
-łyżeczka likieru migdałowego
-5 jaj
-kubek cukru pudru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka sody
-szczypta soli
-kawałki marcepanu z kakaem
-220 ml śmietany 36%
-garść truskawek
-łyżka kopiasta cukru pudru
-żelatyna

Jajka rozbijamy mikserem, dodajemy olej i jogurt naturalny oraz likier migdałowy, łączymy w jedno.
Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki.

Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki marcepanu.
Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach, funkcja góra-dół na 20 minut. Studzimy.












Śmietanę ubijamy około 12 minut mikserem ze szczyptą soli. Dodajemy łyżkę kopiastą cukru pudru
Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku, łączymy mikserem z ubitą śmietaną. Dodajemy garść posiekanych truskawek i ubijamy mikserem. Chłodzimy w lodówce.

Śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego i wybranej końcówki umieszczamy na wierzchu ciasta, dekorujemy kawałkami truskawek.

Marcepan kakaowy:
-200 gram migdałów zmielonych
-180 gram cukru pudru
-łyżeczka likieru migdałowego
-łyżka kakao.

Wszystkie składniki zagniatamy do jednolitej masy, zamykamy szczelnie w formie walca w folii spożywczej, przechowujemy w lodówce.





Smaczności!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz