czwartek, 18 czerwca 2015

Ucierane ciasto z rabarbarem truskawkami i marcepanową nutą.

Tak to już ze mną jest, podobno mam to w genach, że nie jestem w stanie usiedzieć na miejscu. Dla mnie dzień wolny musi być wypełniony ruchem, zadaniami i zwyczajnie musi się coś dziać. Dziś miałem pierwsze od jakiegoś czasu wolne popołudnie i oczywiście nie mogłem zwyczajnie odpocząć. Wszystkiego dopełniła wizyta rodziców, którzy jak zwykle nie pytając, czy aby przypadkiem nie mamy w lodówce truskawek, czy innych smakołyków, przywieźli ze sobą górę wałówy.
I w ten sposób, głęboko sięgając w zakamarki mojej szarej istoty, wygrzebałem przepis mej babci na ucierane ciasto.
Sami sobie odpowiedzcie na pytanie, czy zmodyfikowałem...

Czego potrzebujemy?
-200 gram masła
-150 gram cukru pudru
-5 jajek
-230 gram mąki TYP450
-1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-150 gram marcepanu
-truskawki bez szypułek na połówki przekrojone
-obrany rabarbar pokrojony w kostkę
-kruszonka


Kruszonka
-85 gram masła
-140 gram mąki TYP550
-120 gram cukru pudru

Masło topimy w rondlu z cukrem pudrem, mieszamy i łączymy w jedno. Dodajemy mąkę, widelcem mieszamy do konsystencji kruszonki. Studzimy.

Marcepan. 
Marcepan miałem swój, został mi po torcie  jaki robiłem synkowi na piąte urodziny. Porcję robię z:
-200 gram zmielonych migdałów
-180 gramów cukru pudru
-łyżeczki gorącej wody
-łyżeczki whisky, koniaku, lub kilku kropel olejku migdałowego

Wszystkie składniki zagniatamy do jednej masy, zamykamy szczelnie w foli spożywczej i przechowujemy w lodówce.

Ciasto.
Masło ubijamy na najwyższych obrotach około 7 minut, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy około 5 minut do białej, puszystej masy, Dodajemy dwa jajka, miksujemy 2-3 minuty, znów dodajemy dwa jajka, miksujemy. Dodajemy ostatnie jajko i miksujemy jeszcze około 4 minut. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia w jedno.
Tortownicę 28cm  smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę. Układamy z odstępami około 0,5 cm kostki rabarbaru, na nim umieszczamy posiekany marcepan. Na górę wykładamy szczelnie truskawki. Posypujemy je kruszonką.
Wkładamy do piekarnika na 53-55 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja góra-dół. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim tortownicę jeszcze na 5 minut.
Po wyciągnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. Kroimy po wystudzeniu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz