czwartek, 18 czerwca 2015

Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru


Większość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :)







Ciasto:
3 ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
250g masła lub margaryny

Masa rabarbarowa:
1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego)
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)

Masa bezowa:
5 białek
¾ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku)

Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki (około 1 cm), a następnie zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na około 6 godzin, by puścił sok (niestety tego czasu nie da się skrócić, w innym przypadku sok z rabarbaru wyjdzie podczas pieczenia i ciasto będzie miało brzydką, rozlatującą konsystencję).

Godzinę przed upływem czasu potrzebnego dla rabarbaru zarabiamy ciasto.

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka, pokrojony w kostkę tłuszcz i zagniatamy ciasto.  Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta, wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika.

Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm) wykładamy papierem do pieczenia, po czym dno wylepiamy ciastem.

Następnie odlewamy sok z rabarbaru, którego ma być 600ml, jeśli jest mniej, uzupełniamy go wodą. Odlewamy pół szklanki soku i rozpuszczamy w nim dwa budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i mieszamy, do zagotowania. Gdy budyń jest gotowy, zdejmujemy go z ognia, dodajemy do niego rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika.

Ciasto pieczemy około 20 minut w 180C.

Po upływie 10 minut ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim równomiernie bezę, po czym na wierzch trzemy na grubych oczkach tarki resztę ciasta. Ciasto wkładamy jeszcze raz do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 25 minut w 180C.

Upieczone i wystudzone ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wiosenne słodkości!



7 komentarzy:

  1. Wygląda zupełnie jak szarlotka; ) I patrząc na skład to mogę się domyślać, że smakuje przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zupełnie jak szarlotka; ) I patrząc na skład to mogę się domyślać, że smakuje przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł na pleśniaka, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no i znów, fantastyczny kawał ciasta!
    naprawdę zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly