Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami

Uwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą. 

Składniki:

Ciasto:

2 czubate szklanki mąki
3 żółtka
3/4 szklanki ciepłej wody
sól

Farsz:

40 dag łososia wędzonego na ciepło
1 cebula
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
łyżka oleju
biały pieprz
gałka muszkatałowa

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Posiekać cebulę i poddusić na oleju. Rozdrobnić łososia, dodać pokrojone drobno pomidory, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i gałką. 
Ciasto podzielić na dwie części. Obie cienko rozwałkować. Na jednym w równych odstępach ułożyć kopczyki z farszu. Ciasto między farszem zwilżyć wodą. Przykryć drugim blatem ciasta, a przestrzenie pomiędzy kopczykami docisnąć dłonią. Szklanką wyciąć koła. Pierożki gotować w osolonej wodzie. Podawać polane oliwą.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kaśka
10 lat temu

ciekawe… 🙂

Helen G.
10 lat temu

Śmieszne, takie okrągłe pierogi, nie wiedziałam, że może być taki kształt:)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x