Tak mnie dzisiaj naszło na ryby.
Hmm... być może dlatego, że za dwa tygodnie (z małym haczkiem), wybieram się nad nasz cudowny Bałtyk.
Już nie mogę się doczekać: błogiego lenistwa, cudownego klimatu i bogactwa ryb jaki tam znajdę.
A póki co, zapraszam na smaczną sałatkę z tuńczykiem.
SKŁADNIKI:
kilka liści sałaty lollo bianco (lub innej "twardej" sałaty)
1 pomidor czerwony
1 pomidor żółty
2 jajka ugotowane na twardo
kilka zielonych oliwek
kapary w zalewie
piórka czerwonej cebuli
5-6 filecików anchois
1 puszka tuńczyka w oleju
świeża bazylia ( u mnie grecka)
sos
oliwa
musztarda dijon
kilka kropel soku z cytryny
sól
pieprz
A jak to zrobić:
Sałatę umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu.
Na sałacie ułożyć pokrojone w grubą kostkę pomidory, dodać oliwki i kapary, oraz pokrojone fileciki anchois i kawałki tuńczyka.
Wierzch udekorować pokrojonymi w ćwiartki jajkami i piórkami z czerwonej cebuli.
Całość oprószyć pieprzem, posypać drobnymi listkami bazylii i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz