Niedawno prezentowałam Wam przepis na sałatkę z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym. A dziś sam przepis na sos porzeczkowy. Świetnie pasuje do sałatek, mięs i serów. Mi przede wszystkim świetnie łączy się z serem kozim i twarogiem. Pyszny i mocno owocowy.
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
szczypta soli i pieprzu
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka gorącej wody
Wykonanie:
Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie
dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową masę przetrzeć przez
sito, by uzyskać sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty warto dodać gorącą wodę i
jeszcze raz wszystko dobrze połączyć za pomocą trzepaczki.
dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową masę przetrzeć przez
sito, by uzyskać sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty warto dodać gorącą wodę i
jeszcze raz wszystko dobrze połączyć za pomocą trzepaczki.