środa, 17 czerwca 2015

Spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym wariacje a la bolognese.

Naoglądałem się ostatnio różnych zdjęć przygotowanego spaghetti a la bolognese i postanowiłem zrobić swoją wersję. Bardzo nie lubię jak na makaron jest "rzucony" zwyczajnie sos, którego zawsze jest za dużo. Nauczyłem się robić makaron tak, że po jego ugotowaniu nigdy go nie zalewam zimną wodą, tylko zawsze skrapiam oliwą i wrzucam go do rondla, czy patelni z wcześniej przygotowanym sosem. Makaron delikatnie mieszam z sosem na małym ogniu, dodaję parmezanu i wykładam na talerz.
W ten sposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem.

To działamy!
-makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje
-250 gram zmielonej wołowiny
-cebula posiekana drobno
-8 pieczarek drobno posiekanych
-6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów
-10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki
-1/4 szklanki muscatu półsłodkiego
-mieszanka świeżych, posiekanych ziół (tymianek, bazylia, listek mięty cytrynowej, oregano)
-ząbek czosnku starty
-czosnek niedźwiedzi; szczypta
-sól, pieprz
-papryka słodka czerwona mielona, łyżeczka
-oliwa
-starty parmezan

Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 18%.

Z ugotowanym na ząb makaronem postępujemy jak opisałem we wstępie.

Smaczności!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz