- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Placki z batatów
Jeśli do tej pory, tak jak ja, omijaliści szerokim łukiem bataty leżące na półkach supermarketów, zachęcam Was do ich zakupienia. Ja się zdecydowałam i nie żałuję bo te placki są rewelacyjne. Pewnie stali zjadacze batatów to wiedzą więc te słowa są raczej skierowane do nowicjuszy w tej kwestii. Warzywo to zadziwijące. Bardzo duże, twarde a w obróbce wręcz ekspresowe. Jest lekko słodkawe, dlatego warto przełamać ten smak. Ja dodałam sporo czosnku, pieprzu no i oczywiście inne warzywa też miały wpływ na smak placków. Podałam je w towarzystwie sosu czosnkowego.
Składniki
- bataty - 1 szt.
- kukurydza - 1/2 puszki
- por - mały kawałek (biała część)
- pieczarki - ok. 10 sztuk
- czosnek - 2 ząbki
- jajka - 1 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- bułka tarta
- szczypiorek
- olej
Instrukcje
Batata obrać ze skóry, zetrzeć na grubych oczkach. Kukurydzę osączyć, pora pokroić w krążki, przesmażyć krótko na patelni. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć, aż woda wyparuje. Do miski ze startym batatem przełożyć podsmażone warzywa oraz kukurydzę, przecisnąć czosnek, dodać sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać 2-3 łyżki tartej bułki. Na patelni rozgrzać olej, nabierać ciasto łyżką i kłaść małe porcje formując płaskie placuszki. Smażyć kilka minut z jednej strony i delikatnie przewracać na drugą. Jest to najtrudniejsza część gdyż placki są bardzo delikatne. Dlatego należy to zrobić za pomoca łopatki przytrzymując widelcem z drugiej strony. Podawać gorące z sosem czosnkowym.
Smacznego:)