Węgierska zupa gulaszowa. Jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Z mięsem wołowym i dużą ilością warzyw.
Zupa gulaszowa
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg mięsa (u mnie wołowina ale może być również łopatka wieprzowa)
- -4 liście laurowe
- -4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- -sól, pieprz
- -łyżka domowej vegety
- -0,5 kg pieczarek
- -2 cebule
- -3 marchewki
- -2 pietruszki
- -2 czerwone papryki
- -6 ziemniaków
- -2 łyżki koncentratu pomidorowego
- -łyżka słodkiej papryki
- -łyżeczka ostrej papryki
- -łyżka majeranku
- -łyżeczka tymianku
- -mąka
- -łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i łyżeczką soli. Zalewamy około 3-3,5 l wody. Gotujemy na niedużym ogniu przez godzinę. W międzyczasie pieczarki kroimy w pół plasterki a cebulę w kostkę, podsmażamy na patelni. Marchewkę i pietruszkę kroimy w pół plasterki. Dodajemy do garnka. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki i również dodajemy do garnka. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy koncentratem i przyprawami.
Mąkę mieszamy z zimną wodą a następnie z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, dodajemy do zupy. Zagotowujemy.
Smacznego
12 komentarzy
z majeczką w kuchni
27 maja 2015 at 15:30Lubie zupy gulaszowe, za to że jednym daniem można się porządnie najeśc
Marta
2 czerwca 2015 at 13:53To prawda, zupa gulaszowa jest bardzo sycąca
domowacukierniaewy.blox.pl
27 maja 2015 at 17:41Pyszna zupa, sycąca i dla każdego
Marta
2 czerwca 2015 at 13:54Dla każdego coś dobrego
Megly
27 maja 2015 at 17:42Nie no, takich rzeczy się nie robi. Jedna z moich ukochanych zup, jednak tak rzadko ją jadam.
Mmm, gorące, sycące, przepyszne danie 
U-W-I-E-L-B-I-A-M!!! Znam zupę gulaszową od dzieciństwa, u mnie w domu robi się w lekko pikantnej wersji węgierskiej
Marta
2 czerwca 2015 at 13:55Ja również uwielbiam zupę gulaszową w wersji pikantnej
Marzena
27 maja 2015 at 19:31Fajna zupka
bardzo lubię takie dania, są smaczne i syte 
Ania - Kto ugości moich gości?
27 maja 2015 at 23:22Wspaniała zupka!
Marta
2 czerwca 2015 at 13:56Dziękuje
mucha123
15 czerwca 2015 at 19:41Pyszna- jutro na obiadek:)
Maja.
27 października 2015 at 16:03Zupa przepyszna!!!!!!!!!
Jednak wyszła , jak na gulaszową zbyt rzadka- nie tak gęsta , jak na zdjęciu. Następnym razem dam albo mniej wody, albo więcej mięsa.
Polecam.
Marta
9 listopada 2015 at 23:22Super
wszystko zależy od ilości dodanych składników, następnym razem możesz dodać na początku mniej wody a później ewentualnie dolać 